Cervical Pillow

 

Kelebihan bantal cervical ( Cervical pillow ).

  • Cervical pillow direka khas untuk menyokong ergonomic untuk anda.
  • Dimana ianya menyokong kedudukan kepala dan leher yang betul ketika tidur.
  • Penting untuk kepala dan leher anda berada pada keadaan yang betul apabila berbaring, untuk mengelakkan berlakunya ketengangan dan kesakitan diwaktu pagi.
  • Arthritis
  • Kecederaan whiplash
  • Gangguan temporomandibular
  • berdengkur

Anda akan memilih cervical pillow yang sesuai untuk anda, berdasarkan cara tidur dan pada pilihan anda sendiri.

Bantal leher ( neck pillow ) : Bantal leher direka untuk memberikan sokongan kepada lengkung semula jadi leher anda dan yang terbaik untuk mereka tidur disebelah mereka ( side lying ) atau dibelakang. Bantal ini dating dalam pelbagai saiz untuk memberikan keselesaan kepada pelbagai jenis badan.

Bantal buaian ( cradle pillow ) : Bantal jenis ini mengedarkan berat kepala anda secara merata dengan tujuan mengurangkan tekanan pada leher dan tulang belakang anda. Ia juga baik untuk mengekalkan penjajaran pernafasan yang betil dan mencengah berdengkur.

Bantal sampingan ( side pillow ) : Bantal sampingan ini mempunyai kelebihan melengkung yang lebih tinggi di sisi dan lebih rendah di tengah. Reka bentuk ini menyediakan penjajaran leher yang betul.

Bantal Keselesaan ( comfort pillow ) : Bantal ini lebih seperti bantal tradisional dalam bentuk dan rasa mereka, bagi mereka yang suka sokongan seperti itu. Walau bagaimanapun, mereka memberikan sokongan ergonomik yang lebih baik daripada bantal tradisional.

Untuk memilih bantal yang terbaik, fikirkan bagaimana tidur paling kerap. Sekiranya anda tidur sebelah, anda akan mendapat manfaat dari bantal, gulung serviks, dan bantal leher. Untuk tidur belakang, cuba bantal buaian, bantal leher dan bantal selesa. Apa sahaja bantal yang anda pilih, elakkan membeli bantal yang terlalu kecil atau terlalu besar kerana itu dapat mengurangkan keupayaan bantal untuk memberi sokongan.

Sumber rujukan : http://fullcircleofhealth.net/blog/?p=247

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *