Scoliosis atau nama mudahnya tulang belakang bengkok. Tulang belakang yang membengkok atau melengkung. Peratusan mengatakan perempuan lebih ramai dari lelaki untuk mendapat scoliosis.

Curve atau bentuk bengkoknya tulang belakang, terbahagi kepada 2 jenis iaitu “C” dan “S” shape.

SKOLIOSIS TERBAHAGI KEPADA BEBERAPA JENIS TERMASUK:

 • Scoliosis idiopatik : kes yang tidak diketahui punca tejadinya scoliosis akan diklasifikasikan sebagai “scoliosis idiopatik”. Mungkin berpunca daripada kombinasi faktor persekitaran dan genetik seperti masalah hormon, pertumbuhan tulang yang tidak normal, abnormaliti gejala saraf dan pelupusan genetik.
 • Scoliosis degeneratif : Berlaku perlahan-lahan disebabkan kerosakan pada tulang belakang. Skoliosis jenis ini memberi kesan kepada orang dewasa apabila mereka menjadi lebih tua, beberapa tulang belakang menjadi lemah dan sempit. Di samping itu terdapat beberapa penyakit atau gangguan yang berkaitan dengan tulang belakang yang boleh menyebabkan scoliosis degeneratif, seperti osteoporosis, penyakit Parkinson, penyakit neuron motor, dan kerosakan tulang belakang yang disebabkan oleh pembedahan.
 • Scoliosis kongenital : disebabkan oleh tulang belakang yang tidak tumbuh dengan normal ketika bayi berada dalam rahim.
 • Scoliosis Neuromuscular : Kecacatan tulang belakang yang disebabkan oleh gangguan anoreksial dan otot seperti lumpuh otak atau distrofi otot.

 

TANDA DAN GEJALA SCOLIOSIS.

 • Ketinggian bahu yang berbeza.
 • Pinggang yang tidak sekata.
 • Masalah bernafas kerana tekanan di dada untuk paru-paru berkembang
 • Sakit belakang
 • Salah satu tulang belikat nampak lebih menonjol.

RAWATAN.

 1. Pemerhatian. Biasanya, doktor akan membuat pemerhatian untuk lengkung skoliosis yang belum mencapai 25 darjah. Setiap 4 hingga 6 bulan, doktor akan mengambil satu lagi X-ray dari tulang belakang untuk mengetahui sama ada scoliosis sedang berjalan atau tidak.
 2. Merawat. Sekiranya scoliosis telah berkembang lebih dari 20 atau 25 darjah, pendakap belakang boleh ditetapkan untuk dipakai sehingga remaja mencapai kematangan rangka penuh. Matlamat bracing adalah untuk mengelakkan keluk menjadi lebih buruk dan untuk mengelakkan pembedahan.
 3. Pembedahan. Sekiranya lengkung itu berterusan, walaupun dapat disembuhkan, pembedahan boleh dipertimbangkan. Pilihan pembedahan yang paling umum untuk scoliosis hari ini adalah gabungan tulang belakang posterior, yang boleh menawarkan pembetulan yang lebih baik dengan tahap gabungan yang lebih sedikit (memelihara lebih banyak pergerakan belakang) daripada yang dilakukan pada tahun-tahun yang lalu.
 4. Rawatan fisioterapi. Bertujuan untuk mengurangkan sakit, menguatkan otot-otot yang lemah, merengangkan kembali otot-otot yang ketat, menngelakkan lenkungan semakin teruk dan membantu membetulkan postur badan.

TUJUAN SENAMAN

 1. Membantu membetulkan postur badan.
 2. Menguatkan otot-otot seperti : otot perut, extensor thoracic & lumbar, extensor pinggul dan extensor belakang.
 3. Mengelakkan deformity semakin teruk.
 4. Membantu mengurangkanatau mengelakkan kesakitan tulang belakang.

PERINGATAN!

 1. Pastikan kedudukan atau posisi anda berada dalam keadaan selesa sebelum melakukan senaman.
 2. Untuk menguatkan otot-otot terlibat, setiap senaman yang dilakukan perlu ditahan (hold) selama 10 saat.
 3. Pastikan senaman yang dilakukan bersesuaian dengan keadaan/masalh anda.
 4. Dapatkan penjelasan/nasihat daripada fisioterapi.

SENAMAN UNTUK SCOLIOSIS.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *