Groin

Groin
Apakah kecederaan Groin?

Berikut adalah beberapa tanda-tanda kecederaan groin:

Sakit apabila anda mengangkat lutut anda
Sakit dan rasa pedih di groin dan bahagian dalam paha
Sakit apabila anda membawa kaki anda bersama-sama
Satu ‘pop’ atau menyentap semasa kecederaan, diikuti dengan kesakitan yang teruk

Kecederaan groin sering dibahagikan kepada tiga tahap:

Tahap 1: Sakit, tetapi kehilangan sedikit kekuatan atau pergerakan

Tahap 2: Sakit dan beberapa kerosakan tisu

Tahap 3: Sakit, kehilangan fungsi, dan koyakan lengkap otot

Untuk mendiagnosis groin, doktor akan memberikan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh. Ujian seperti sinar-X dan MRI (Pengimejan Resonans Magnetik) mungkin diperlukan untuk menolak masalah-masalah lain.

Apakah Rawatan untuk groin?

Kecederaan groin biasanya akan sembuh dengan sendiri. Anda hanya perlu memberikan sedikit masa dan berehat. Untuk mempercepatkan penyembuhan, anda boleh:

  1. Ais bahagian dalam paha anda untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak. Pakar mengesyorkan melakukannya untuk 20-30 minit setiap tiga hingga empat jam untuk dua hingga tiga hari, atau sehingga kesakitan itu hilang.
  2.  Berikan tekanan pada paha anda menggunakan pembalut elastik atau kinesio tape.
  3. Ambil ubat penahan sakit anti-radang. Bukan steroid ubat anti-radang (NSAID), seperti Advil, Aleve, atau Motrin, akan membantu dengan kesakitan dan bengkak. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini boleh mendatangkan kesan sampingan; mereka harus digunakan hanya sekali-sekala, melainkan jika doktor anda secara khusus menyatakan sebaliknya.
  4. Amalan regangan dan pengukuhan latihan jika doktor anda mencadangkan mereka.

 

Kebanyakan masa, rawatan-rawatan konservatif akan melakukan silap mata. Tetapi tidak selalu. Jika teknik-teknik ini masih tidak membantu selepas enam bulan, anda mungkin mahu untuk berfikir tentang pembedahan. Walaupun pembedahan boleh memberikan bantuan anda, ia adalah satu pilihan terakhir. Tidak semua orang boleh kembali ke tahap mereka sebelum aktiviti selepas itu.

Jadi, bercakap atas kebaikan dan keburukan pembedahan dengan doktor anda. Anda juga harus mempertimbangkan untuk mendapatkan pendapat kedua.

Semua orang ingin tahu berapa cepat mereka boleh mendapatkan kembali dalam permainan selepas cedera groin. Tetapi tidak ada jawapan yang mudah. Masa pemulihan bergantung kepada berapa serius  groin anda. Ia mungkin mengambil masa empat hingga enam minggu, tetapi itu hanya anggaran kasar. Orang sembuh pada kadar yang berbeza.

   

 

 

Senaman yang boleh dilakukan bagi mengelakkan kecederaan groin berlaku.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *